Top 5 šahovskih filmova

Magija šaha na filmskom platnu: 5 neodoljivih filmova koji će vas zauvek osvojiti

Šah – drevna igra uma i strategije, oduvek je privlačila pažnju filmskih stvaraoca širom sveta. Ovaj članak će vam predstaviti pet najboljih šahovskih filmova/serija na temu šaha, koji su uspeli da oduševe publiku svih generacija i pokažu zašto je šah toliko fascinantan. Zato, pripremite se za nezaboravno filmsko putovanje kroz svet šaha!

Film 1: Traženje Bobija Fišera (1993)

Searching for Bobby Fischer“ je američki film koji prati mladog šahovskog genija, Džoša Vejcera, u njegovom pokušaju da postane novi Bobi Fišer. Film je zasnovan na istinitoj priči, a režirao ga je Stiven Zalijan. Glavne uloge tumače Maks Pomeranc, Džo Mantenja i Ben Kingsli.

Šah igra ključnu ulogu u životu mladog Džoša i njegovom odnosu sa roditeljima i mentorima. Film istražuje teme kao što su ambicija, ljubav prema igri i pritisak koji uspeh može imati na mlade talente. „Traženje Bobija Fišera“ osvojio je mnoge nagrade i srca publike širom sveta.

Film 2: Život kralja (2013)

Life of a King“ je inspirativna biografska drama o životu afroameričkog šahovskog velemajstora Džinija Pitforda, kog glumi Kub Guding Džunior. Ovaj neobičan film prati Džinijev život od siromašnog detinjstva do uspona na vrh šahovske svetske scene.

Šah je u ovom filmu simbol borbe za dostojanstvo i jednakost, a Džinijeva priča pokazuje koliko je važno verovati u sebe i svoje snove. Život kralja je zanimljiv i emotivan film koji će vas podsetiti na moć šaha da promeni živote.

Mini serija: Damin gambit (2020)

The Queen’s Gambit“ je popularna mini-serija zasnovana na romanu „The Queen’s Gambit“ iz 1983. godine. Priča prati mladu Bet Harmon, koju glumi talentovana Enja Tejlor-Džoj, kako se bori sa zavisnošću i preprekama na putu do šahovske slave.

Damin gambit“ je serija koja se ne tiče samo šaha, već i univerzalnih tema poput prihvatanja, odricanja, borbe sa zavisnošću i potrage za smislom života. Serija je privukla veliku pažnju publike i kritičara zbog svoje originalnosti i vrhunske produkcije, a svakako će privući pažnju i svakog ko je zainteresovan za dobru dramu i inspirativnu priču o uspehu.

Film 4: Magnus (2016)

Magnus“ je dokumentarni film iz 2016. godine koji prati život Magnus Karlsen-a, norveškog šahovskog velemajstora koji je postao najmlađi svetski šampion u istoriji šaha sa samo 22 godine. Film prati Karlsenovu životnu priču, počevši od njegovih ranih dana kao nadarenog dečaka koji je razvio strast prema šahu, do njegovih uspona i padova tokom putovanja ka vrhu u svetu šaha. Film takođe pokriva Karlsenove izazove u suočavanju sa pritiskom da bude najbolji i njegovu potragu za savršenim mentalnim stanjem koje mu je omogućilo da postane jedan od najboljih šahista svih vremena.

„Magnus“ je fascinantan film koji pruža uvid u genijalni um i jedinstvene talente šahovskog velemajstora. Gledaoci će biti fascinirani Karlsenovom neverovatnom sposobnošću da vizualizira igru i predviđa poteze protivnika, kao i njegovim često nekonvencionalnim i hrabrim igrama koje su mu omogućile da pobedi mnoge poznate protivnike. Film takođe otkriva ljudsku stranu Karlsena, pokazujući njegovu ranjivost i skromnost, kao i njegovu vezu sa porodicom i prijateljima. Ukratko, „Magnus“ je inspirativni dokumentarac koji će zainteresovati ne samo ljubitelje šaha, već i one koji su zainteresovani za priče o odlučnosti, upornosti i uspehu.

Film 5: Žrtvovanje pešaka (2014)

Pawn Sacrifice“ je američki biografski triler koji prati život legendarnog šahiste Bobija Fišera, kog glumi Tobi Megvajer. Film se fokusira na Fišerovu borbu sa mentalnim problemima, njegov odnos sa porodicom i suparnikom Borisom Spaskim, kog glumi Liv Šrajber.

Šah je u ovom filmu prikazan kao intelektualna borba u kojoj se granice uma testiraju do krajnjih granica. Priča prati Fišerovu borbu tokom istorijskog meča protiv Spaskog, koji se odigrao za vreme Hladnog rata i postao simbol političkog sukoba. „Žrtvovanje pešaka“ je zanimljiv i uzbudljiv film koji će vas držati prikovanim za svoju fotelju.

Zaključak

Šah nije samo igra, već i izvor neiscrpnih priča koje pokreću našu maštu i inspirišu nas da prevaziđemo sopstvene granice. Ovi filmovi pokazuju različite aspekte šaha i njegov uticaj na živote ljudi, a istovremeno pružaju nezaboravne filmske trenutke.

Nadamo se da će vas ovi filmovi inspirisati da istražite čarobni svet šaha.

Sada je vreme da uronite u ove fascinantne priče – uživajte u gledanju!

Lokacije škole šaha:

Novi Beograd – Zemun:
blok 11c, kod Hotela Jugoslavija

Novi Beograd – blok 63:
blok 63 – ulica Gandijeva 142

Rakovica – Vidikovac:
Susedgradska 26b

Rakovica – Vidikovac:
Vidikovački venac 79 (Orašac)

Čukarica – Žarkovo:
Trgovačka broj 7 (na spratu, lokal broj 7)

Prvi srpski šahovski savez

Šahovski klub „Kralj“

Tamo negde klub jedan postoji,
Tamo negde treniraju drugari moji,
Klub naš Kralj se zove,
I uvek primamo drugare nove.

Od pešaka do dame,
Uvek ćeš imati Mariju da ti potapše rame,
Marija i Igor naši su treneri,
Osvetliće ti put kao čudesni fenjeri.

San svakog pešaka je da postane dama,
A deci da vežbaju sa nama,
Ako počneš vredno da treniraš,
Postaćeš velemajstor, nemoj da se nerviraš.

Od topa što po linijama bije,
I lovca što po dijagonali vreba,
Kada pomisliš da ti šah u srcu nije,
Seti se da ti on ustvari treba.

Pešačka struktura naših đaka,
Tako je silna, tako je jaka,
Čak iako ti zadrhti šaka,
Svaka pobeda postaje laka.

Iako iz pobede naučimo malo,
Mnogo nam je do nje stalo,
Kao što svakom kralju treba dama,
Tako i pobeda ostaje u nama.

Autori: Lazar Cvetković, Đorđe Stanisavljević, Aleksa Sekulić, Veljko Milosavljević i Uroš Djankovic