Школа шаха за почетнике

Школа шаха има за циљ да помогне ученицима да овладају основним законитостима и принципима шаховске игре ради формирања њихове радне способности, савесности, истрајности, уредности, радозналости, креативности, стрпљењу, логичком размишљању, оригиналности и спремности на сарадњу уз уважавање туђег мишљења начела лепог понашања. Такође, да код ученика изгради културу рада, да се рад обавља на време у предвиђеном радном простору, као и да се развија свесна потреба да се започети посао заврши до краја. За децу која се определе за такмичарски, дугороћни циљ је и постизање врхунских резултата.

Када почети са играњем шаха?

Шах је најстарија друштвена игра на свету. Јединствена је и по томе што је то игра за људе свих узраста. Можете да научите да играте у било ком узрасту, и да га играте цео живот, за разлику од многих других спортова (где је битна физичка активност), не морате никада да се пензионишете. Године такође нису фактор када сте у потрази за противником – млади могу да играју са знатно старијима. Подједнако добро шах играју и жене и мушкарци. Шах развија меморију и утиче на побољшање исте.

Теорија шаховских отварања је компликована и много играча учи напамет различите варијанте отварања. Такође науче да препознају различите обрасце и запамтите дуге варијације. Шах побољшава концентрацију. Током игре сте фокусирани на само један основни циљ – да матирате и постанете победник.

У нашој школи шаха развићете логичко размишљање. Шах захтева разумевање логичке стратегије. Научићете да је важно да ваше фигуре уђу у игру на почетку и то на добра поља, да ваш краљ буде на сигурном у сваком тренутку, да немате велике слабости у позицији и не поделите ваше фигуре бесплатно (иако ће вам се дешевати то повремено кроз вашу шаховску каријеру, јер грешке су неизбежне у шаху, као и у животу)

Играњем шаха подстичемо машту и креативност. То охрабрује да измишљате нове варијанте и да сами креирате позиције које Вам одговарају. Постоје неограничен број лепих комбинација које тек треба одиграти.

Шах нас учи да будемо независни. Кроз шаховску партију приморани сте да самостално доносите одлуке.

Шах помаже да касније и у животу развијемо способност да предвидимо ситуације и последице активности. Она Вас учи да погледате и лево и десно пре преласка улице.

Шах мотивише. Играње шаха подстиче потрагу за најбољим потезом, најбољим планом, или најлепши наставак ван бескрајних могућности. Он подстиче вечни циљ ка прогресу, увек покушава да запали пламен победе.

Шах показује да ће напораним радом успех доћи. Што више вежбате, бољи ћете бити. Треба да будете спремни да изгубите и учите на својим грешкама. Један од највећих играча икада, Капабланка је рекао: „Можете научити много више из изгубљене партије него из добијене. Мораћете да изгубите стотине партија пре него што постанете добар играч.“.

Шах и наука. Шах развија научни начин размишљања. Док играмо, генеришемо бројне варијације у нашем мозгу. Можете истражити нове идеје, покушавајући да предвиде њихове исходе и тумачите изненађујућа открића. Ви одлучујете о хипотези, а затим начините ваш потез и тестирати га.

Шах и технологије. Шта раде шахисти у току такмичења? Баш као и рачунари који се ангажују у потрази за бољим потезом у ограниченом временском периоду. Шта радим сада? Користим рачунар као средство за учење.

Шах и математика. Не морате бити геније да схватимо ово. Шах укључује бесконачан број прорачуна, све од бројања броја нападача и бранилаца у случају просте размене и рачунања дугих наставака. И користите главу за израчунавање, неки мало и машину.

Шах и истраживања. Постоје милиони шаховских ресурса појединачно за сваки аспект игре. Можете чак и да прикупе сопствену шаховску библиотеку. У животу, то је важно, да знате како да пронађете, организујете и користите безграничне количине информација. Шах вам даје савршен пример и могућност да учини управо то.

Шах и чланство у великој совјетској Енциклопедији у шаху се дефинише као „уметност се појављује у облику игре.“ Ако сте мислили да никада не би сте могли да будете уметник, шах доказује да нисте у праву. Шах омогућава уметника који се крије у вама да изађе. Ваша машта ће да подивља са бескрајним могућностима на 64 поља. Ви ћете сликати слике у свом уму идеалних положаја и савршених позиција за своје војнике. Као шаховски уметник имаћете оригинални стил и личност.

Шах и психологија. Шах је тест стрпљења, нерви, концентрација и снага воље. То побољшава вашу способност да комуницирате са другим људима. Он тестира спортски дух у конкурентном окружењу.

Шах помаже побољшању у школи и поправљању оцена. Бројне студије су показале да деца добију виши ниво читања, математике, ниво и већу способност за укупно учење као резултат играјући шах. Због свих тих горе наведених разлога и више, за децу је боље да почну да играју у школи јер због тога имају већу шансу да успеју у животу.

Шах отвара свет за вас. Не треба да будете високо рангирани играч да унесете велике значајних такмичења. Чак и турнири као што је УС Опен и Ворлд Опен отвореног су типа за играче свих узраста и знања. Шах Вам пружа много могућности да путујете не само широм земље, већ и широм света. Шах је универзални језик, а можете да комуницирате са било ким без обзира на верску и националну припадност као и језик.

Шах вам омогућава да упознате много занимљивих људи. Ви ћете направити доживотног пријатеља са људима који такође уживају док играју шах.

Шах је јефтин. Не треба ти велика фенси опрема да би играо шах. У ствари, све што вам је потребно је рачунар! Такође је добро имати шах код куће да би вежбали са члановима породице, да се игра у кући са пријатељима или чак у комшилуку, у парку где се могу укључити сви заинтересовани у игру.

ШАХ је забаван! Шаховска партија никада се не понавља, што значи да се створа све више и више нових идеја пред сваку партију. То никада није досадно. Ви увек имате толико тога да се надате. У свакој игри сте генерал армије и сами одлучујете о судбини својих војника. Можете их жртвовати, трговати њима, бранити их, или их наручити да се пробију кроз све препреке и опколе непријатељског краља. Ти имаш моћ! Да резимирамо све што је у три мале речи – Шах је све!