Top 5 šahovskih filmova

Магија шаха на филмском платну: 5 неодољивих филмова који ће вас заувек освојити

Шах – древна игра ума и стратегије, одувек је привлачила пажњу филмских ствараоца широм света. Овај чланак ће вам представити пет најбољих шаховских филмова/серија на тему шаха, који су успели да одушеве публику свих генерација и покажу зашто је шах толико фасцинантан. Зато, припремите се за незаборавно филмско путовање кроз свет шаха!

Филм 1: Тражење Бобија Фишера (1993)

Searching for Bobby Fischer“ је амерички филм који прати младог шаховског генија, Џоша Вејцера, у његовом покушају да постане нови Боби Фишер. Филм је заснован на истинитој причи, а режирао га је Стивен Залијан. Главне улоге тумаче Макс Померанц, Џо Мантења и Бен Kингсли.

Шах игра кључну улогу у животу младог Џоша и његовом односу са родитељима и менторима. Филм истражује теме као што су амбиција, љубав према игри и притисак који успех може имати на младе таленте. „Тражење Бобија Фишера“ освојио је многе награде и срца публике широм света.

Филм 2: Живот краља (2013)

Life of a King“ је инспиративна биографска драма о животу афроамеричког шаховског велемајстора Џинија Питфорда, ког глуми Kуб Гудинг Џуниор. Овај необичан филм прати Џинијев живот од сиромашног детињства до успона на врх шаховске светске сцене.

Шах је у овом филму симбол борбе за достојанство и једнакост, а Џинијева прича показује колико је важно веровати у себе и своје снове. Живот краља је занимљив и емотиван филм који ће вас подсетити на моћ шаха да промени животе.

Мини серија: Дамин гамбит (2020)

The Queen’s Gambit“ је популарна мини-серија заснована на роману „The Queen’s Gambit“ из 1983. године. Прича прати младу Бет Хармон, коју глуми талентована Енја Тејлор-Џој, како се бори са зависношћу и препрекама на путу до шаховске славе.

Дамин гамбит“ је серија која се не тиче само шаха, већ и универзалних тема попут прихватања, одрицања, борбе са зависношћу и потраге за смислом живота. Серија је привукла велику пажњу публике и критичара због своје оригиналности и врхунске продукције, а свакако ће привући пажњу и сваког ко је заинтересован за добру драму и инспиративну причу о успеху.

Филм 4: Магнус (2016)

Magnus“ је документарни филм из 2016. године који прати живот Магнус Kарлсен-а, норвешког шаховског велемајстора који је постао најмлађи светски шампион у историји шаха са само 22 године. Филм прати Kарлсенову животну причу, почевши од његових раних дана као надареног дечака који је развио страст према шаху, до његових успона и падова током путовања ка врху у свету шаха. Филм такође покрива Kарлсенове изазове у суочавању са притиском да буде најбољи и његову потрагу за савршеним менталним стањем које му је омогућило да постане један од најбољих шахиста свих времена.

„Магнус“ је фасцинантан филм који пружа увид у генијални ум и јединствене таленте шаховског велемајстора. Гледаоци ће бити фасцинирани Kарлсеновом невероватном способношћу да визуализира игру и предвиђа потезе противника, као и његовим често неконвенционалним и храбрим играма које су му омогућиле да победи многе познате противнике. Филм такође открива људску страну Kарлсена, показујући његову рањивост и скромност, као и његову везу са породицом и пријатељима. Укратко, „Магнус“ је инспиративни документарац који ће заинтересовати не само љубитеље шаха, већ и оне који су заинтересовани за приче о одлучности, упорности и успеху.

Филм 5: Жртвовање пешака (2014)

Pawn Sacrifice“ је амерички биографски трилер који прати живот легендарног шахисте Бобија Фишера, ког глуми Тоби Мегвајер. Филм се фокусира на Фишерову борбу са менталним проблемима, његов однос са породицом и супарником Борисом Спаским, ког глуми Лив Шрајбер.

Шах је у овом филму приказан као интелектуална борба у којој се границе ума тестирају до крајњих граница. Прича прати Фишерову борбу током историјског меча против Спаског, који се одиграо за време Хладног рата и постао симбол политичког сукоба. „Жртвовање пешака“ је занимљив и узбудљив филм који ће вас држати прикованим за своју фотељу.

Закључак

Шах није само игра, већ и извор неисцрпних прича које покрећу нашу машту и инспиришу нас да превазиђемо сопствене границе. Ови филмови показују различите аспекте шаха и његов утицај на животе људи, а истовремено пружају незаборавне филмске тренутке.

Надамо се да ће вас ови филмови инспирисати да истражите чаробни свет шаха.

Сада је време да уроните у ове фасцинантне приче – уживајте у гледању!

Локације школе шаха:

Нови Београд – Земун:
блок 11ц, код Хотела Југославија

Нови Београд – блок 63:
блок 63 – улица Гандијева 142

Раковица – Видиковац:
Суседградска 26б

Раковица – Видиковац:
Видиковачки венац 79 (Орашац)

Чукарица – Жарково:
Трговачка број 7 (на спрату, локал број 7)

Први српски шаховски савез

Шаховски клуб „Краљ“

Тамо негде клуб један постоји,
Тамо негде тренирају другари моји,
Клуб наш Краљ се зове,
И увек примамо другаре нове.

Од пешака до даме,
Увек ћеш имати Марију да ти потапше раме,
Марија и Игор наши су тренери,
Осветлиће ти пут као чудесни фењери.

Сан сваког пешака је да постане дама,
А деци да вежбају са нама,
Ако почнеш вредно да тренираш,
Постаћеш велемајстор, немој да се нервираш.

Од топа што по линијама бије,
И ловца што по дијагонали вреба,
Када помислиш да ти шах у срцу није,
Сети се да ти он уствари треба.

Пешачка структура наших ђака,
Тако је силна, тако је јака,
Чак иако ти задрхти шака,
Свака победа постаје лака.

Иако из победе научимо мало,
Много нам је до ње стало,
Као што сваком краљу треба дама,
Тако и победа остаје у нама.

Аутори: Лазар Цветковић, Ђорђе Станисављевић, Алекса Секулић, Вељко Милосављевић и Урош Djankovic