Škola šaha za početnike

Škola šaha ima za cilj da pomogne učenicima da ovladaju osnovnim zakonitostima i principima šahovske igre radi formiranja njihove radne sposobnosti, savesnosti, istrajnosti, urednosti, radoznalosti, kreativnosti, strpljenju, logičkom razmišljanju, originalnosti i spremnosti na saradnju uz uvažavanje tuđeg mišljenja načela lepog ponašanja. Takođe, da kod učenika izgradi kulturu rada, da se rad obavlja na vreme u predviđenom radnom prostoru, kao i da se razvija svesna potreba da se započeti posao završi do kraja. Za decu koja se opredele za takmičarski, dugoroćni cilj je i postizanje vrhunskih rezultata.

Kada početi sa igranjem šaha?

Šah je najstarija društvena igra na svetu. Jedinstvena je i po tome što je to igra za ljude svih uzrasta. Možete da naučite da igrate u bilo kom uzrastu, i da ga igrate ceo život, za razliku od mnogih drugih sportova (gde je bitna fizička aktivnost), ne morate nikada da se penzionišete. Godine takođe nisu faktor kada ste u potrazi za protivnikom – mladi mogu da igraju sa znatno starijima. Podjednako dobro šah igraju i žene i muškarci. Šah razvija memoriju i utiče na poboljšanje iste.

Teorija šahovskih otvaranja je komplikovana i mnogo igrača uči napamet različite varijante otvaranja. Takođe nauče da prepoznaju različite obrasce i zapamtite duge varijacije. Šah poboljšava koncentraciju. Tokom igre ste fokusirani na samo jedan osnovni cilj – da matirate i postanete pobednik.

U našoj školi šaha razvićete logičko razmišljanje. Šah zahteva razumevanje logičke strategije. Naučićete da je važno da vaše figure uđu u igru na početku i to na dobra polja, da vaš kralj bude na sigurnom u svakom trenutku, da nemate velike slabosti u poziciji i ne podelite vaše figure besplatno (iako će vam se deševati to povremeno kroz vašu šahovsku karijeru, jer greške su neizbežne u šahu, kao i u životu)

Igranjem šaha podstičemo maštu i kreativnost. To ohrabruje da izmišljate nove varijante i da sami kreirate pozicije koje Vam odgovaraju. Postoje neograničen broj lepih kombinacija koje tek treba odigrati.

Šah nas uči da budemo nezavisni. Kroz šahovsku partiju primorani ste da samostalno donosite odluke.

Šah pomaže da kasnije i u životu razvijemo sposobnost da predvidimo situacije i posledice aktivnosti. Ona Vas uči da pogledate i levo i desno pre prelaska ulice.

Šah motiviše. Igranje šaha podstiče potragu za najboljim potezom, najboljim planom, ili najlepši nastavak van beskrajnih mogućnosti. On podstiče večni cilj ka progresu, uvek pokušava da zapali plamen pobede.

Šah pokazuje da će naporanim radom uspeh doći. Što više vežbate, bolji ćete biti. Treba da budete spremni da izgubite i učite na svojim greškama. Jedan od najvećih igrača ikada, Kapablanka je rekao: „Možete naučiti mnogo više iz izgubljene partije nego iz dobijene. Moraćete da izgubite stotine partija pre nego što postanete dobar igrač.“.

Šah i nauka. Šah razvija naučni način razmišljanja. Dok igramo, generišemo brojne varijacije u našem mozgu. Možete istražiti nove ideje, pokušavajući da predvide njihove ishode i tumačite iznenađujuća otkrića. Vi odlučujete o hipotezi, a zatim načinite vaš potez i testirati ga.

Šah i tehnologije. Šta rade šahisti u toku takmičenja? Baš kao i računari koji se angažuju u potrazi za boljim potezom u ograničenom vremenskom periodu. Šta radim sada? Koristim računar kao sredstvo za učenje.

Šah i matematika. Ne morate biti genije da shvatimo ovo. Šah uključuje beskonačan broj proračuna, sve od brojanja broja napadača i branilaca u slučaju proste razmene i računanja dugih nastavaka. I koristite glavu za izračunavanje, neki malo i mašinu.

Šah i istraživanja. Postoje milioni šahovskih resursa pojedinačno za svaki aspekt igre. Možete čak i da prikupe sopstvenu šahovsku biblioteku. U životu, to je važno, da znate kako da pronađete, organizujete i koristite bezgranične količine informacija. Šah vam daje savršen primer i mogućnost da učini upravo to.

Šah i članstvo u velikoj sovjetskoj Enciklopediji u šahu se definiše kao „umetnost se pojavljuje u obliku igre.“ Ako ste mislili da nikada ne bi ste mogli da budete umetnik, šah dokazuje da niste u pravu. Šah omogućava umetnika koji se krije u vama da izađe. Vaša mašta će da podivlja sa beskrajnim mogućnostima na 64 polja. Vi ćete slikati slike u svom umu idealnih položaja i savršenih pozicija za svoje vojnike. Kao šahovski umetnik imaćete originalni stil i ličnost.

Šah i psihologija. Šah je test strpljenja, nervi, koncentracija i snaga volje. To poboljšava vašu sposobnost da komunicirate sa drugim ljudima. On testira sportski duh u konkurentnom okruženju.

Šah pomaže poboljšanju u školi i popravljanju ocena. Brojne studije su pokazale da deca dobiju viši nivo čitanja, matematike, nivo i veću sposobnost za ukupno učenje kao rezultat igrajući šah. Zbog svih tih gore navedenih razloga i više, za decu je bolje da počnu da igraju u školi jer zbog toga imaju veću šansu da uspeju u životu.

Šah otvara svet za vas. Ne treba da budete visoko rangirani igrač da unesete velike značajnih takmičenja. Čak i turniri kao što je US Open i Vorld Open otvorenog su tipa za igrače svih uzrasta i znanja. Šah Vam pruža mnogo mogućnosti da putujete ne samo širom zemlje, već i širom sveta. Šah je univerzalni jezik, a možete da komunicirate sa bilo kim bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost kao i jezik.

Šah vam omogućava da upoznate mnogo zanimljivih ljudi. Vi ćete napraviti doživotnog prijatelja sa ljudima koji takođe uživaju dok igraju šah.

Šah je jeftin. Ne treba ti velika fensi oprema da bi igrao šah. U stvari, sve što vam je potrebno je računar! Takođe je dobro imati šah kod kuće da bi vežbali sa članovima porodice, da se igra u kući sa prijateljima ili čak u komšiluku, u parku gde se mogu uključiti svi zainteresovani u igru.

ŠAH je zabavan! Šahovska partija nikada se ne ponavlja, što znači da se stvora sve više i više novih ideja pred svaku partiju. To nikada nije dosadno. Vi uvek imate toliko toga da se nadate. U svakoj igri ste general armije i sami odlučujete o sudbini svojih vojnika. Možete ih žrtvovati, trgovati njima, braniti ih, ili ih naručiti da se probiju kroz sve prepreke i opkole neprijateljskog kralja. Ti imaš moć! Da rezimiramo sve što je u tri male reči – Šah je sve!