Ding Liren je 17. Svetski Šampion u Šahu

Ding Liren je 17. Svetski Šampion u Šahu

GM Ding Liren je novi svetski šampion u šahu nakon što je u četvrtoj rapid partiji pobedio GM Jana Nepomnijačija na FIDE Svetskom prvenstvu u šahu za 2023. godinu.

Nakon 14 napetih klasičnih partija, rezultat je bio nerešen 7-7 (8 remija i po 3 pobede za oba igrača), pa se sve svelo na rapid okršaj od 4 ubrzane partije u kojima je Ding, nakon tri remija, uspeo da zabeleži pun poen i rezultatom od 2.5 prema 1.5 dođe do pobede u meču.

Vladavina GM Magnusa Karlsena je završena, te po prvi put od 2013. godine, kruna ide nekom drugom – u ovom slučaju Ding-u, 17. svetskom prvaku.

Ding Liren – put do svetske šahovske krune

GM Ding Liren je kineski šahovski velemajstor i najbolje rangirani kineski igrač u istoriji. Njegov put do svetske šahovske krune nije bio lak.

Nakon što je Sergej Karjakin diskvalifikovan sa „Turnira kandidata 2022“ Ding je bio najbolje rangirani igrač na listi koji se već nije kvalifikovao.

Ding nije mogao da putuje na turnire izvan Kine zbog pandemije te stoga nije ispunjavao minimalni zahtev za kvalifikaciju (određeni broj odigranih partija u prethodnom periodu). Da bi mu izašao u susret, Kineski šahovski savez je u kratkom roku, organizovao tri različita rejting turnira kako bi mu omogućili kvalifikaciju na „Turnir kandidata 2022“.

Na samom turniru, osvojio je drugo mesto, gde se nakom „sporog“ početka „oporavio“ te završio turnir sa 4 pobede, 8 remija i 2 poraza. Budući da je vladajući prvak Magnus Karlsen odbio da brani titulu protiv Jana Nepomnijačija, pobednika „Turnira kandidata 2022“ Dingovo drugo mesto na turniru kandidata kvalifikovalo ga je da igra protiv Nepomnijačija na Svetskom prvenstvu u šahu 2023. godine.

O meču

FIDE Svetsko prvenstvo u šahu između velemajstora Ding Lirena i Jana Nepomnijačija održalo se od 7. aprila do 1. maja 2023. u Astani, Kazahstanu. Meč se sastojao od 14 klasičnih partija i 4 rapid partije u taj-brejku. Vremenska kontrola za klasične partije je bila 120 minuta za prvih 40 poteza, zatim 60 minuta za sledećih 20 poteza, a zatim 15 minuta do kraja partije, sa dodatkom od 30 sekundi po potezu počevši od 61. poteza.

Prema pravilima prvenstva, prvi igrač koji dostigne 7,5 poena iz 14 partija osvaja meč, no budući da je rezulat bio nerešen, igrale su se dodatne 4 rapid partije, pa je tako pobednik odlučen u taj-brejku rezultatom 2.5-1.5 za Dinga.

Lokacije škole šaha:

Novi Beograd – Zemun:
blok 11c, kod Hotela Jugoslavija

Novi Beograd – blok 63:
blok 63 – ulica Gandijeva 142

Rakovica – Vidikovac:
Susedgradska 26b

Rakovica – Vidikovac:
Vidikovački venac 79 (Orašac)

Čukarica – Žarkovo:
Trgovačka broj 7 (na spratu, lokal broj 7)

Prvi srpski šahovski savez

Šahovski klub „Kralj“

Tamo negde klub jedan postoji,
Tamo negde treniraju drugari moji,
Klub naš Kralj se zove,
I uvek primamo drugare nove.

Od pešaka do dame,
Uvek ćeš imati Mariju da ti potapše rame,
Marija i Igor naši su treneri,
Osvetliće ti put kao čudesni fenjeri.

San svakog pešaka je da postane dama,
A deci da vežbaju sa nama,
Ako počneš vredno da treniraš,
Postaćeš velemajstor, nemoj da se nerviraš.

Od topa što po linijama bije,
I lovca što po dijagonali vreba,
Kada pomisliš da ti šah u srcu nije,
Seti se da ti on ustvari treba.

Pešačka struktura naših đaka,
Tako je silna, tako je jaka,
Čak iako ti zadrhti šaka,
Svaka pobeda postaje laka.

Iako iz pobede naučimo malo,
Mnogo nam je do nje stalo,
Kao što svakom kralju treba dama,
Tako i pobeda ostaje u nama.

Autori: Lazar Cvetković, Đorđe Stanisavljević, Aleksa Sekulić, Veljko Milosavljević i Uroš Djankovic