Динг Лирен је 17. Светски Шампион у Шаху

Динг Лирен је 17. Светски Шампион у Шаху

ГМ Динг Лирен је нови светски шампион у шаху након што је у четвртој рапид партији победио ГМ Јана Непомнијачија на ФИДЕ Светском првенству у шаху за 2023. годину.

Након 14 напетих класичних партија, резултат је био нерешен 7-7 (8 ремија и по 3 победе за оба играча), па се све свело на рапид окршај од 4 убрзане партије у којима је Динг, након три ремија, успео да забележи пун поен и резултатом од 2.5 према 1.5 дође до победе у мечу.

Владавина ГМ Магнуса Kарлсена је завршена, те по први пут од 2013. године, круна иде неком другом – у овом случају Динг-у, 17. светском прваку.

Динг Лирен – пут до светске шаховске круне

ГМ Динг Лирен је кинески шаховски велемајстор и најбоље рангирани кинески играч у историји. Његов пут до светске шаховске круне није био лак.

Након што је Сергеј Kарјакин дисквалификован са „Турнира кандидата 2022“ Динг је био најбоље рангирани играч на листи који се већ није квалификовао.

Динг није могао да путује на турнире изван Kине због пандемије те стога није испуњавао минимални захтев за квалификацију (одређени број одиграних партија у претходном периоду). Да би му изашао у сусрет, Kинески шаховски савез је у кратком року, организовао три различита рејтинг турнира како би му омогућили квалификацију на „Турнир кандидата 2022“.

На самом турниру, освојио је друго место, где се наком „спорог“ почетка „опоравио“ те завршио турнир са 4 победе, 8 ремија и 2 пораза. Будући да је владајући првак Магнус Kарлсен одбио да брани титулу против Јана Непомнијачија, победника „Турнира кандидата 2022“ Дингово друго место на турниру кандидата квалификовало га је да игра против Непомнијачија на Светском првенству у шаху 2023. године.

О мечу

ФИДЕ Светско првенство у шаху између велемајстора Динг Лирена и Јана Непомнијачија одржало се од 7. априла до 1. маја 2023. у Астани, Казахстану. Меч се састојао од 14 класичних партија и 4 рапид партије у тај-брејку. Временска контрола за класичне партије је била 120 минута за првих 40 потеза, затим 60 минута за следећих 20 потеза, а затим 15 минута до краја партије, са додатком од 30 секунди по потезу почевши од 61. потеза.

Према правилима првенства, први играч који достигне 7,5 поена из 14 партија осваја меч, но будући да је резулат био нерешен, играле су се додатне 4 рапид партије, па је тако победник одлучен у тај-брејку резултатом 2.5-1.5 за Динга.

Локације школе шаха:

Нови Београд – Земун:
блок 11ц, код Хотела Југославија

Нови Београд – блок 63:
блок 63 – улица Гандијева 142

Раковица – Видиковац:
Суседградска 26б

Раковица – Видиковац:
Видиковачки венац 79 (Орашац)

Чукарица – Жарково:
Трговачка број 7 (на спрату, локал број 7)

Први српски шаховски савез

Шаховски клуб „Краљ“

Тамо негде клуб један постоји,
Тамо негде тренирају другари моји,
Клуб наш Краљ се зове,
И увек примамо другаре нове.

Од пешака до даме,
Увек ћеш имати Марију да ти потапше раме,
Марија и Игор наши су тренери,
Осветлиће ти пут као чудесни фењери.

Сан сваког пешака је да постане дама,
А деци да вежбају са нама,
Ако почнеш вредно да тренираш,
Постаћеш велемајстор, немој да се нервираш.

Од топа што по линијама бије,
И ловца што по дијагонали вреба,
Када помислиш да ти шах у срцу није,
Сети се да ти он уствари треба.

Пешачка структура наших ђака,
Тако је силна, тако је јака,
Чак иако ти задрхти шака,
Свака победа постаје лака.

Иако из победе научимо мало,
Много нам је до ње стало,
Као што сваком краљу треба дама,
Тако и победа остаје у нама.

Аутори: Лазар Цветковић, Ђорђе Станисављевић, Алекса Секулић, Вељко Милосављевић и Урош Djankovic