Шаховски камп Осечина 2023: Место где се српско наслеђе и шах спајају

У атмосфери испуњеној осмесима, радошћу и непресушном енергијом, у периоду од 31. јула до 5. августа одржан је „Шаховски камп Осечина 2023“.

Ово је прича о сусрету младих шахиста из дијаспоре и региона, о споју који је створила игра шаха и богато српско наслеђе. Осечина је постала епицентар ове незаборавне авантуре, спајајући на једном месту ову древну игру са духом Србије. Kроз спортске изазове, музичке и културне догађаје, и веселу атмосферу, камп је постао место где се праве нове и незаборавне успомене, а пријатељства ткају без обзира на границе.

Заслуге за ову манифестацију припадају министару без портфеља у Влади Републике Србије, господину Ђорђу Милићевићу, који је осмислио, и у сарадњи са нашом Маријом Лукић, омогућио да до реализације овог догађаја дође.

Са подршком људи из кабинета и целе Владе, министар је показао своју посвећеност стварању мостова међу младима кроз шах, и усмерио светла рефлектора на српско наслеђе и дијаспору на најбољи начин.

Осечина није само место, већ осећање, а атмосферу добродошлице креирали су председник општине Никола Томић, директор СЦ Осечина др Драган Перишић и тим организатора, који су се побринули да се свако дете осети као део породице.

Осечина је засијала као домаћин на овогодишњем шаховском окупљању, привукавши 110-оро деце из десет различитих земаља, српског порекла. Поред турнира у убрзаном шаху, деца су се окушала и у другим спортским активностима попут фудбала, кошарке, пливања, стоног тениса…

Обзиром да је шах био неоспорни центар збивања током овог кампа, организована је и величанствена симултанка на 100 табли. Овај догађај је привукао пажњу и интересовање свих присутних, а на челу овог изазова били су угледни и познати интернационални мајстори Тони Kироски из Северне Македоније и Зоран Арсовић, такође интернационални мајстор и тренер женске репрезентације Србије.

Њихово присуство и ангажовање су знатно обогатили цео догађај, а предавања ИМ Зорана Арсовића су допринела и едукативном карактеру целокупног кампа.

Поред шаховских турнира и спортских активности, камп је додатно обогаћен културним садржајем као и вечерњим забавама. Уз подршку KУД-а „Браћа Недић“, деца су добила прилику да се упознају са вршњацима из Осечине, те да се упусте у свет фолклора, обичаја и ношњи овог краја.

Уједно, организована је и групна посета Српској православној цркви Светог Вазнесења Господњег, где се дечици срдачно обратио свештеник, пруживши им увид у духовне вредности и наслеђе које чини део српске културе.

Под ведрим небом, једно вече је било резервисано за журку уз ритмове ДЈ-а, а већ наредне вечери, атмосферу је употпунио и концерт Гоце Тржан, организован управо поводом овог кампа, а коме су прилику да присуствују имали и мештани Осечине.

Свечаност затварања кампа била је врхунац емоција. Аплаузи и осмеси учесника били су најлепши поклон тренерима, судијама и организаторима.

Сваки учесник је добио захвалницу и поклон пакетић, као подсетник на ово незаборавно дружење, а најуспешнији на шаховском турниру су поред тога освојили и медаље и пехаре. Додељене су и специјалне награде (комплет шаховска гарнитура) за све учеснике који су остварили реми или победу на симултанци, као и за најуспешније учеснике турнира у малом фудбалу (прво место фудбалска лопта).

Шаховски камп Осечина 2023 је учесницима пружио не само забаву, већ и нешто што ће дуго памтити. Kамп је постао више од догађаја, постао је симбол заједништва, радости и спајања српског идентитета широм света.

У име техничког организатора још једном се захваљујемо министру Милићевићу и Министарству за дијаспору, општини Осечина, свим вођама, тренерима, судијама и учесницима што су омогућили да ова прича буде испричана, уз наду да ће овај камп постати традиционалан.

Локације школе шаха:

Нови Београд – Земун:
блок 11ц, код Хотела Југославија

Нови Београд – блок 63:
блок 63 – улица Гандијева 142

Раковица – Видиковац:
Суседградска 26б

Раковица – Видиковац:
Видиковачки венац 79 (Орашац)

Чукарица – Жарково:
Трговачка број 7 (на спрату, локал број 7)

Први српски шаховски савез

Шаховски клуб „Краљ“

Тамо негде клуб један постоји,
Тамо негде тренирају другари моји,
Клуб наш Краљ се зове,
И увек примамо другаре нове.

Од пешака до даме,
Увек ћеш имати Марију да ти потапше раме,
Марија и Игор наши су тренери,
Осветлиће ти пут као чудесни фењери.

Сан сваког пешака је да постане дама,
А деци да вежбају са нама,
Ако почнеш вредно да тренираш,
Постаћеш велемајстор, немој да се нервираш.

Од топа што по линијама бије,
И ловца што по дијагонали вреба,
Када помислиш да ти шах у срцу није,
Сети се да ти он уствари треба.

Пешачка структура наших ђака,
Тако је силна, тако је јака,
Чак иако ти задрхти шака,
Свака победа постаје лака.

Иако из победе научимо мало,
Много нам је до ње стало,
Као што сваком краљу треба дама,
Тако и победа остаје у нама.

Аутори: Лазар Цветковић, Ђорђе Станисављевић, Алекса Секулић, Вељко Милосављевић и Урош Djankovic