Позовите: 063/7217555 | Мејл: sahklubkralj@gmail.com

Школа шаха - Београд

Школа шаха Краљ

Школа шаха за почетнике

Школа шаха има за циљ да помогне ученицима да овладају основним законитостима и принципима шаховске игре ради формирања њихове радне способности, савесности, истрајности, уредности, радозналости, креативности, стрпљењу, логичком размишљању, оригиналности и спремности на сарадњу уз уважавање туђег мишљења начела лепог понашања. Такође, да код ученика изгради културу рада, да се рад обавља на време у предвиђеном радном простору, као и да се развија свесна потреба да се започети посао заврши до краја. За децу која се определе за такмичарски, дугороћни циљ је и постизање врхунских резултата.

IMG_6634
Школа шаха за почетнике

 

Када почети са играњем шаха?

Шах је најстарија друштвена игра на свету. Јединствена је и по томе што је то игра за људе свих узраста. Можете да научите да играте у било ком узрасту, и да га играте цео живот, за разлику од многих других спортова (где је битна физичка активност), не морате никада да се пензионишете. Године такође нису фактор када сте у потрази за противником – млади могу да играју са знатно старијима. Подједнако добро шах играју и жене и мушкарци. Шах развија меморију и утиче на побољшање исте.

Теорија шаховских отварања је компликована и много играча учи напамет различите варијанте отварања. Такође науче да препознају различите обрасце и запамтите дуге варијације. Шах побољшава концентрацију. Током игре сте фокусирани на само један основни циљ – да матирате и постанете победник.

IMG_6679
Школа шаха за предшколце и млађе
  • У нашој школи шаха развићете логичко размишљање. Шах захтева разумевање логичке стратегије. Научићете да је важно да ваше фигуре уђу у игру на почетку и то на добра поља, да ваш краљ буде на сигурном у сваком тренутку, да немате велике слабости у позицији и не поделите ваше фигуре бесплатно (иако ће вам се дешевати то повремено кроз вашу шаховску каријеру, јер грешке су неизбежне у шаху, као и у животу)
  • Играњем шаха подстичемо машту и креативност. То охрабрује да измишљате нове варијанте и да сами креирате позиције које Вам одговарају. Постоје неограничен број лепих комбинација које тек треба одиграти.
  • Шах нас учи да будемо независни. Кроз шаховску партију приморани сте да самостално доносите одлуке.
  • Шах помаже да касније и у животу развијемо способност да предвидимо ситуације и последице активности. Она Вас учи да погледате и лево и десно пре преласка улице.
  • Шах мотивише. Играње шаха подстиче потрагу за најбољим потезом, најбољим планом, или најлепши наставак ван бескрајних могућности. Он подстиче вечни циљ ка прогресу, увек покушава да запали пламен победе.
  • Шах показује да ће напораним радом успех доћи. Што више вежбате, бољи ћете бити. Треба да будете спремни да изгубите и учите на својим грешкама. Један од највећих играча икада, Капабланка је рекао: „Можете научити много више из изгубљене партије него из добијене. Мораћете да изгубите стотине партија пре него што постанете добар играч.“.
  • Шах и наука. Шах развија научни начин размишљања. Док играмо, генеришемо бројне варијације у нашем мозгу. Можете истражити нове идеје, покушавајући да предвиде њихове исходе и тумачите изненађујућа открића. Ви одлучујете о хипотези, а затим начините ваш потез и тестирати га.
  • Шах и технологије. Шта раде шахисти у току такмичења? Баш као и рачунари који се ангажују у потрази за бољим потезом у ограниченом временском периоду. Шта радим сада? Користим рачунар као средство за учење.
  • Шах и математика. Не морате бити геније да схватимо ово. Шах укључује бесконачан број прорачуна, све од бројања броја нападача и бранилаца у случају просте размене и рачунања дугих наставака. И користите главу за израчунавање, неки мало и машину.
  • Шах и истраживања. Постоје милиони шаховских ресурса појединачно за сваки аспект игре. Можете чак и да прикупе сопствену шаховску библиотеку. У животу, то је важно, да знате како да пронађете, организујете и користите безграничне количине информација. Шах вам даје савршен пример и могућност да учини управо то.
  • Шах и чланство у великој совјетској Енциклопедији у шаху се дефинише као „уметност се појављује у облику игре.“ Ако сте мислили да никада не би сте могли да будете уметник, шах доказује да нисте у праву. Шах омогућава уметника који се крије у вама да изађе. Ваша машта ће да подивља са бескрајним могућностима на 64 поља. Ви ћете сликати слике у свом уму идеалних положаја и савршених позиција за своје војнике. Као шаховски уметник имаћете оригинални стил и личност.
  • IMG_6643
   Школа шаха за децу – Школа шаха „Краљ“
  • Шах и психологија. Шах је тест стрпљења, нерви, концентрација и снага воље. То побољшава вашу способност да комуницирате са другим људима. Он тестира спортски дух у конкурентном окружењу.
  • Шах помаже побољшању у школи и поправљању оцена. Бројне студије су показале да деца добију виши ниво читања, математике, ниво и већу способност за укупно учење као резултат играјући шах. Због свих тих горе наведених разлога и више, за децу је боље да почну да играју у школи јер због тога имају већу шансу да успеју у животу.
  • Шах отвара свет за вас. Не треба да будете високо рангирани играч да унесете велике значајних такмичења. Чак и турнири као што је УС Опен и Ворлд Опен отвореног су типа за играче свих узраста и знања. Шах Вам пружа много могућности да путујете не само широм земље, већ и широм света. Шах је универзални језик, а можете да комуницирате са било ким без обзира на верску и националну припадност као и језик.
  • Шах вам омогућава да упознате много занимљивих људи. Ви ћете направити доживотног пријатеља са људима који такође уживају док играју шах.
  • Шах је јефтин. Не треба ти велика фенси опрема да би играо шах. У ствари, све што вам је потребно је рачунар! Такође је добро имати шах код куће да би вежбали са члановима породице, да се игра у кући са пријатељима или чак у комшилуку, у парку где се могу укључити сви заинтересовани у игру.
  • ШАХ је забаван! Шаховска партија никада се не понавља, што значи да се створа све више и више нових идеја пред сваку партију. То никада није досадно. Ви увек имате толико тога да се надате. У свакој игри сте генерал армије и сами одлучујете о судбини својих војника. Можете их жртвовати, трговати њима, бранити их, или их наручити да се пробију кроз све препреке и опколе непријатељског краља. Ти имаш моћ! Да резимирамо све што је у три мале речи – Шах је све!

Have any Question or Comment?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *